Intresserad av hund på halvfoder? Vad Krävs av dig? 
När jag söker fodervärdar så är personkemin väldigt viktig. Jag har flera valpköpare samt fodervärdar som även har blivit mina närmaste vänner. Att vara fodervärd är ett stort ansvar och inte bara en "gratis/billigare hund". Jag ser gärna att du bor i Göteborgstrakterna. Jag ser gärna att det finns ett utställningsintresse med det är inget krav, utan jag kan ställa ut hunden. En fodervärd bör ha genuint hundintresse. Du som fodervärd står för hundens dagliga kostnader så som mat, leksaker m.m. Jag står för alla kostnader som har med avelsarbetet att göra. Du får gärna ha möjlighet att samarbeta med oss vad gäller transport. Du måste alltså ha möjlighet att samarbeta när det behövs. Vi skiver utförliga avtal (SKK´s) som skyddar både dig som fodervärd och mig som uppfödare. Tiden för foderavtalet är också begränsad av både tid och antal kullar. Sedan övergår hunden i fodervärdens ägo. När det är dax för kull så kommer jag ha hemma tiken senast 3v innan beräknad valpning och sen får hon stanna här tills valparna är 8v. Kontakta oss om ni tycker det låter spännande att få en inblick i avelsarbetet. skicka ett utförligt mail med info om dig, din familj, erfarenhet, vad ni kan erbjuda så berättar jag mer

Varför söker jag fodervärdar?
 Jag parar inte mina hundar för att förse andra med valpar utan jag gör kombinationer för att själv kunna behålla ur varje kull som jag kan arbeta vidare med. Jag har inte möjlighet att behålla en valp ur varje kull. Så jag söker en halvfodervärd till 1valp per kull . Jag vill ha kvar generna och avelsmaterial för fortsatt arbete. Jag anser inte att jag vill ha för många hundar då jag vill kunna ge varje individ tid, träning och kärlek den behöver. Varje hund är en individ och ska må bra och vara lycklig Varje hund har rätt att vara nr 1. Jag väljer vanligtvis halvfoder då det oftast räcker för alla parter. Allt sker enligt SKK`s och Jordbruksverkets regler.

Halvfoder tik 1 kull
Helfoder tik 2 kullar
Halvfoder hane 3 kullar
Helfoder hane 6 kullar

Att vara fodervärd från www.skk.se
Att vara fodervärd innebär att du får ta hand om en lovande valp åt uppfödaren, som kanske inte har plats för ytterligare en hund. Du kan på så sätt få en hundvalp utan att behöva betala något till uppfödaren, som i sin tur får viss rätt att använda hunden i avel.
Som fodervärd behöver du inte inte betala för din valp men det innebär också att du inte äger din hund förrän villkoren i avtalet är uppfyllda. Det betyder att du inte kommer att äga din hund förrän den fått två valpkullar med minst en levande valp i varje kull, eller tills tiken fyllt fem år. För hanhundar gäller det antal parningar man kommer överens om eller tills hunden fyllt sju år. För en tik innebär det alltså att din hund kommer att vara hos uppfödaren under minst 10 veckor per kull utöver tiden för parning.

Andra rättigheter i avtalet
Utöver rätten till kullar eller parningar har uppfödaren ofta även suverän rätt att delta på utställning, prov eller tävling. Fodervärden får då inte delta på utställningar eller prov utan uppfödarens tillstånd. Denna rätt innebär att uppfödaren kan behöva disponera hunden vid fler tillfällen än bara parningstillfälle och valpningstiden.

Hundens ska hållas i god form
För så kallade pälsraser innebär det också att fodervärden måste hålla pälsen i sådant skick att hunden kan visas på ett rättvisande sätt. Generellt ska fodervärden alltid ha en god hundhållning och se till att hunden får lagom med mat, motion och mental stimulans.

Rättigheter och skyldigheter
För att fodervärdsavtal ska passa både dig och uppfödaren är det viktigt att ni båda är väl införstådda med vilka rättigheter och skyldigheter avtalet innebär och att ni kan ha en bra dialog och stor förståelse för varandras situation. Som fodervärd har du ofta en av uppfödarens bästa hundar och det är viktigt att du har tid och lust att ta dig an ett sådant förtroende. Ett gott samarbete är A och O för ett väl fungerande förhållande mellan uppfödare och fodervärd.


 
Att äga en hund är en lyx, - inte en rättighet!